O koncertnem ciklu

Harmonia concertans -- Stara glasba na Novem trgu

je cikel koncertov stare glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih, ki ga prirejata zavod Harmonia Antiqua Labacensis in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Muzikološki inštitut. Cikel sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Cikel se je uveljavil kot nepogrešljiv sestavni del našega kulturnega življenja. Posebno se je izkazal pri oživljanju starejše slovenske glasbene dediščine. Od leta 2011 je v enajstih sezonah zazvenelo 58 koncertov, večina jih je nastalo posebej za cikel, 18 sporedov pa je bilo v celoti posvečenih slovenski glasbeni dediščini. Na njih je zazvenela glasba iz arhivov v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Mariboru, Ptuju in Klanjcu na Hrvaškem, tudi psalmi in moteti koprskega organista Antonia Tarsie, operne arije iz arhiva grofovske družine Attems iz Slovenske bistrice in instrumentalna glasba Benjamina Ipavca in Stanka Premrla. Slišati je bilo mogoče lutenjsko glasbo Giacoma Gorzanisa, ansambelsko glasbo za člane družine Khisl, koncertantne motete in plese Isaaca Poscha, Miserere Janeza Krstnika Dolarja, nemške arije Jakoba Frančiška Zupana, komorne koncerte Giuseppa Tartinija in klavirsko glasbo Francesca Pollinija in Františka Josefa Benedikta Dusíka. Veliko skladb je bilo izvedenih prvič po več stoletjih. Vljudno vabljeni!


O znaku in poimenovanju cikla

Znak cikla je del ornamenta nad glavnim portalom stavbe na Novem trgu 2, kjer bodo v atriju potekali vsi koncerti.

Koncertni cikel je poimenovan po naslovu glasbene zbirke Harmonia concertans (besedna zveza izraža ‘ubrano muziciranje’) s slovenskim prostorom povezanega skladatelja Isaaca Poscha.


Nakup abonmajev in vstopnic

Predprodaja abonmajev za 14. sezono 2024 po enotni ceni 48 € bo v ponedeljek, 26. 2., in v torek, 27. 2., med 10.00 in 17.00, na blagajni pred vhodom v Atrij ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Vstopnice za posamezne koncerte po 10 € (8 € s popustom za otroke, študente in upokojence) in abonmaje lahko kupite uro pred vsakim koncertom na blagajni pred vhodom v Atrij ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani.
Rezervacije vstopnic in abonmajev: hc@zrc-sazu.si


  • Pročelje
  • Ornament
  • Glasbena zbirka Harmonia Concertans

3. koncert 14. sezone

Ponedeljek, 3. junija 2024, ob 20.00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

OPERNE ARIJE PRI ATTEMSOVIH


Spored: Geminiano Giacomelli, Leonardo Vinci, Giovanni Porta, Johann Adolf Hasse, Andrea Bernasconi, neznani skladatelji

Bénédicte Tauran, sopran

Ansambel musica cubicularis
Federico Guglielmo, baročna violina
Mojca Jerman, baročna violina
Alessia Pazzaglia, baročna viola
Domen Marinčič, baročni violončelo
Tomaž Sevšek, čembalo

Rokopisna zbirka muzikalij v Pokrajinskem arhivu Maribor, ki je bila nekoč last plemiške družine Attems in je izvirala iz gradu v Slovenski Bistrici, je leta 2012 pritegnila pozornost muzikološke stroke. Zbirka je nastala približno med letoma 1738 in 1744 in vsebuje približno 90 italijanskih arij za sopran in nekaj drugih del. Na večini notnega materiala so zabeležena imena prvotnih lastnikov grofa Ignaca Attemsa ali Jožefe, rojene grofice Khuen. Grof Ignac je v začetku leta 1738 obiskoval operna gledališča v Rimu in Neaplju ter po nekaterih premierah naročil prepise izbranih arij za rabo pri domačem muziciranju.
Novi spored je od odkritja pred okoli dvanajstimi leti že četrti, ki ga ansambel musica cubicularis posveča glasbi iz te zbirke, in predstavlja nekatere doslej še neizvedene arije. Vse glasbene edicije so nastale posebej za ta koncert.

Vljudno vabljeni tudi na pogovor, na katerem bodo dr. Metoda Kokole, prof. Domen Marinčič in prof. Federico Guglielmo spregovorili o glasbi, ki bo zazvenela na koncertu. Pogovor bo potekal v Dvorani štirih letnih časov na Novem trgu 4 v Ljubljani z začetkom ob 19.00.

Koncert je podprl Italijanski kulturni inštitut v Ljubljani

Atrij ZRC