O koncertnem ciklu

Harmonia concertans -- Stara glasba na Novem trgu

je cikel koncertov stare glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih, ki ga prirejata zavod Harmonia Antiqua Labacensis in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Muzikološki inštitut. Cikel sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Cikel se je uveljavil kot nepogrešljiv sestavni del našega kulturnega življenja. Posebno se je izkazal pri oživljanju starejše slovenske glasbene dediščine. Od leta 2011 je v enajstih sezonah zazvenelo 58 koncertov, večina jih je nastalo posebej za cikel, 18 sporedov pa je bilo v celoti posvečenih slovenski glasbeni dediščini. Na njih je zazvenela glasba iz arhivov v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Mariboru, Ptuju in Klanjcu na Hrvaškem, tudi psalmi in moteti koprskega organista Antonia Tarsie, operne arije iz arhiva grofovske družine Attems iz Slovenske bistrice in instrumentalna glasba Benjamina Ipavca in Stanka Premrla. Slišati je bilo mogoče lutenjsko glasbo Giacoma Gorzanisa, ansambelsko glasbo za člane družine Khisl, koncertantne motete in plese Isaaca Poscha, Miserere Janeza Krstnika Dolarja, nemške arije Jakoba Frančiška Zupana, komorne koncerte Giuseppa Tartinija in klavirsko glasbo Francesca Pollinija in Františka Josefa Benedikta Dusíka. Veliko skladb je bilo izvedenih prvič po več stoletjih. Vljudno vabljeni!


O znaku in poimenovanju cikla

Znak cikla je del ornamenta nad glavnim portalom stavbe na Novem trgu 2, kjer bodo v atriju potekali vsi koncerti.

Koncertni cikel je poimenovan po naslovu glasbene zbirke Harmonia concertans (besedna zveza izraža ‘ubrano muziciranje’) s slovenskim prostorom povezanega skladatelja Isaaca Poscha.


Nakup abonmajev in vstopnic

Predprodaja abonmajev za 14. sezono 2024 po enotni ceni 48 € bo v ponedeljek, 26. 2., in v torek, 27. 2., med 10.00 in 17.00, na blagajni pred vhodom v Atrij ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Vstopnice za posamezne koncerte po 10 € (8 € s popustom za otroke, študente in upokojence) in abonmaje lahko kupite uro pred vsakim koncertom na blagajni pred vhodom v Atrij ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani.
Rezervacije vstopnic in abonmajev: hc@zrc-sazu.si


  • Pročelje
  • Ornament
  • Glasbena zbirka Harmonia Concertans

2. koncert 14. sezone

Ponedeljek, 22. aprila 2024, ob 20.00

Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja, Ljubljana


MATTHIAS WECKMANN

in najboljše stvari iz Lübecka, Innsbrucka, Milana in Ljubljane

Ob 350. obletnici smrti Matthiasa Weckmanna (1616?–1674)


Spored:
Matthias Weckmann, Dieterich Buxtehude, Carlo Ambrogio Lonati, Ignazio Albertini, neznani avtorji


Ana Benedičič, orgle


Ansambel musica cubicularis:

Domen Marinčič, viola da gamba

Sam Chapman, teorba

Tomaž Sevšek, orgelski pozitiv, orgle


Matthias Weckmann (1616?–1674) je eden najpomembnejših predstavnikov severnonemške orgelske tradicije. Leta 1655 je po odmevni avdiciji postal organist cerkve sv. Jakoba in Gertrudine kapele v Hamburgu. Ohranilo se je razmeroma malo njegovih del, a v vseh je razpoznaven njegov mojstrski slog. Na koncertu ob 350. obletnici njegove smrti se bodo njegove orgelske skladbe izmenjevale s sonatami nemških in italijanskih avtorjev s konca 17. stoletja.


Koncert bo izjemoma v frančiškanski cerkvi na Tromostovju.

Vljudno vabljeni tudi na zvočno predstavitev Weckmannove orgelske glasbe (Ana Benedičič) in predkoncertni pogovor ob 17.30 na koru Frančiškanske cerkve.


***

Vstopnice po ceni 10 € (8 € s popustom za otroke, študente in upokojence) in abonmaje po enotni ceni 48 € lahko kupite uro pred koncertom na blagajni ob vhodu v Frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja.

Atrij ZRC