O koncertnem ciklu

Harmonia concertans -- Stara glasba na Novem trgu

je cikel koncertov stare glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih, ki ga prirejata zavod Harmonia Antiqua Labacensis in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Muzikološki inštitut. Cikel sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Cikel se je uveljavil kot nepogrešljiv sestavni del našega kulturnega življenja. Posebno se je izkazal pri oživljanju starejše slovenske glasbene dediščine. Od leta 2011 je v enajstih sezonah zazvenelo 58 koncertov, večina jih je nastalo posebej za cikel, 18 sporedov pa je bilo v celoti posvečenih slovenski glasbeni dediščini. Na njih je zazvenela glasba iz arhivov v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Mariboru, Ptuju in Klanjcu na Hrvaškem, tudi psalmi in moteti koprskega organista Antonia Tarsie, operne arije iz arhiva grofovske družine Attems iz Slovenske bistrice in instrumentalna glasba Benjamina Ipavca in Stanka Premrla. Slišati je bilo mogoče lutenjsko glasbo Giacoma Gorzanisa, ansambelsko glasbo za člane družine Khisl, koncertantne motete in plese Isaaca Poscha, Miserere Janeza Krstnika Dolarja, nemške arije Jakoba Frančiška Zupana, komorne koncerte Giuseppa Tartinija in klavirsko glasbo Francesca Pollinija in Františka Josefa Benedikta Dusíka. Veliko skladb je bilo izvedenih prvič po več stoletjih. Vljudno vabljeni!


O znaku in poimenovanju cikla

Znak cikla je del ornamenta nad glavnim portalom stavbe na Novem trgu 2, kjer bodo v atriju potekali vsi koncerti.

Koncertni cikel je poimenovan po naslovu glasbene zbirke Harmonia concertans (besedna zveza izraža ‘ubrano muziciranje’) s slovenskim prostorom povezanega skladatelja Isaaca Poscha.


Nakup abonmajev in vstopnic

Abonmajske kartice za 13. sezono 2023 po enotni ceni 48 € so na voljo po predhodnem naročilu na harmonia@antiqua.si in bančnem nakazilu na transakcijski račun zavoda Harmonia Antiqua Labacensis. 
Podatki za nakazilo:
IBAN: SI56 0400 1005 0132 790
BIC: KBMASI2X
Banka: Nova KBM, Slovenska cesta 58, 1000 Ljubljana
Naziv: Harmonia Antiqua Labacensis, Koroška ulica 8, 1000 Ljubljana

Abonmajske kartice lahko prevzamete v petek, 24. februarja, med 9.00 in 12.00, ter v ponedeljek, 27, februarja 2023, med 15.00 in 18.00, na Novem trgu 4 (2. nadstropje) v Ljubljani in dve uri pred prvim koncertom.

Vstopnice za posamezne koncerte po ceni 10 € (8 € s popustom za otroke, študente in upokojence) lahko kupite na začasni blagajni pred vhodom v Atrij ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani dve uri pred vsakim koncertom. Predhodna rezervacija vstopnic je možna po elektronski pošti na harmonia@antiqua.si. Za posamične vstopnice sprejemamo samo gotovinsko plačilo.


 • Pročelje
 • Ornament
 • Glasbena zbirka Harmonia Concertans

Koncerti

13. sezona 2023

 • Ponedeljek, 27. februarja 2023
  LACHRIMAE ALI SEDEM SOLZ (1604)
 • Ponedeljek, 27. marca 2023
  ANGLEŠKI VIRGINALISTI
 • Ponedeljek, 8. maja 2023
  CARL FRIEDRICH ABEL (1723–1787)
 • Ponedeljek, 4. septembra 2023
  MOTECTA BONA & FAVORABILIA
 • Ponedeljek, 6. novembra 2023
  ZGOVOREN IN GANLJIV GOVOR
 • Ponedeljek, 11. decembra 2023
  SOLISTIČNI MOTETI IZ KOPRSKE STOLNICE

Atrij ZRC